Typowa kuchnia i przepisy z Ekwadoru (jedne z najlepszych w Ameryce Łacińskiej)

Ekwador jest znany z dużej różnorodności składników m.in. owoców, w tym bananów, marakui, papai, światowej klasy owoców morza, takich jak krewetki, a także z niewiarygodnej mieszanki produktów andyjskich z nadmorskimi. Tego typu połączenia dostępne są także w lasach deszczowych Amazonii.

W całym Ekwadorze można znaleźć pyszne menu, które obejmują zarówno przepisy regionalne, jak i te, które występują w całym kraju. Do największych sekretów ekwadorskiej kuchni należą krewetki marynowane w polewie cytrynowej z opiekaną kukurydzą, zwane Ceviche. W przeciwieństwie do peruwiańskiej wersji tej potrawy, ekwadorska jest przyrządzana w różny sposób, z dodatkiem różnych owoców morza, takich jak krewetki, ryby czy ośmiornice.

Jedne z najbardziej niezwykłych dań, na które możemy się natknąć w Ekwadorze, to tzw. cuy (pieczona świnka morska) oraz guatita (gulasz z fragmentów żołądków wołowych). Obie potrawy wywodzą się z terenów górzystych (Andów). Wybrzeże ma swoje, nieco odmienne smaki.

Podróżni odwiedzający Ekwador korzystają często z lokalnych restauracji. Na klasyczne lunche, obiady składają się zazwyczaj zupa, danie główne, sok oraz deser, które można nabyć za kwotę między $1,5 a $3.

Należy jednak pamiętać, że jedzenie w przydrożnych knajpkach niesie ze sobą pewne ryzyko. Poziom higieny w niektórych obszarach nie jest wysoki, dlatego ważne jest przestrzeganie podstawowych zasad. I chociaż świeże owoce i soki mogą wyglądać smacznie i kusząco, woda która nie jest butelkowana zwiększa ryzyko zachorowania.

Popularnym dodatkiem do dań jest „Ají”, czyli najostrzejszy sos jaki możemy dostać w Ekwadorze. Robiony jest on z ostrych czerwonych papryczek rosnących w ekwadorskich Andach oraz na wybrzeżu. Ta czerwona papryczka posiada wiele różnych nazw i jest podobna do odmiany meksykańskiej. Poziomy ostrości „Ají” różnią się w zależności od prowincji. Na początek najlepiej spróbować zaledwie odrobinę, zwłaszcza będąc w Carchi i Loja. Tutaj sos ten jest najostrzejszy. Natomiast w pozostałych rejonach kraju jest on delikatnie ostry, idealny jako dodatek do zup oraz głównych dań. Miejscowi mówią, iż jeśli mamy zjeść coś niedobrego, lepiej zjeść to z sosem „Ají”.

Patacones (rozgniecione, smażone zielone platany) są dodatkiem do większości dań na wybrzeżu. Są idealne do śniadania składającego się z ryżu, patacones, jaj, gorącej kawy oraz owoców.

Na wybrzeżu ryż i smażony stek podawany jest z menestras (fasola lub soczewica) i maniokiem. Jest to tradycyjna potrawa, która działa usypiająco.

Zupy są bez wątpienia ekwadorską specjalnością. Zupa ziemniaczana „Locro” przygotowywana jest z sera, awokado oraz ziemniaków. Jest to jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych zup. „Yaruarlocro” jest podobną zupą, w której dodatkowym składnikiem jest wysmażona krew wołowa. Wygląda ona nieapetycznie, ale jest bardzo smaczna. Oba te dania wywodzą się z Guayllabamba, które znajduje się 30 minut drogi od Quito. Udając się tam, możemy wybrać się na obiad do jednej z wielu restauracji.

Ekwadorska kuchnia tradycyjna oferuje szereg nowoczesnych, smacznych potraw. W zależności od regionu, możemy spróbować wielu różnych dań. Jednak ryż wraz z wołowiną, kurczakiem, wieprzowiną oraz warzywami strąkowymi i ziemniakami to podstawowe składniki używane w całym kraju. Większość potraw serwowana jest z ostrym sosem „Ají”.

Poniżej znajduje się lista typowych dań, na które można natknąć się będąc w Ekwadorze:

Empanada de Morocho – smażone ciasto wykonane z kukurydzy nadziewane mieloną wołowiną, marchewką i groszkiem, serwowane z sosem ají (sos z czerwonej lub zielonej papryczki)

Humita – masa przygotowywana z kukurydzy, mleka, masła, sera, soli i chilli, zawijana w liście kukurydziane. Pyszny dodatek do kawy

Ceviche – zimna zupa na bazie cebuli, pomidorów i cytrusów, najwcześniej zawierająca krewetki, ale także małże lub rybę. W górach, owoce morza są czasami zastępowane awokado, serce palmy lub chochos (nasiona łubinu). Powszechnie podawane jest z popcornem, chifles (smażone chipsy platanowe) i opiekaną kukurydzą. Najlepsze ceviche w kraju robione są w miastach Manta, Guayaquil, Santa Elena, Salinas, Montañíta, Tonsupa, Puerto Bolivar, a także w światowej stolicy krewetek, Machala

Cazuela – zupa o smaku orzechowym, podawana na gorąco, z kawałkami ryb, owocami morza, platanami (odmiana banana) i warzywami

Encocado – ryba marynowana w soku cytrynowym, zalana sosem kokosowym, serwowana z ryżem i smażonymi platanami. Rejony, gdzie można zjeść to danie, to: Esmeraldas, Manabi, Santa Elena i Guayas

Locro – zupa z ziemniaków, awokado i sera. Yaguarlocro jest tym samym daniem, z suszoną krwią świńska dodaną na powierzchni. Zupa ta wywodzi się z miasta Guayllabamba niedaleko Quito

Caldo de patas – zupa z bulionu z krowiego kopyta

Pieczona świnka morska (Cuy) – tradycyjne danie wysokogórskie. Świnkę morską pieczoną w całości podaje się z ziemniakami, zazwyczaj w sosie serowym, a także z sałatą

Fritada – smażona wieprzowina podawana z kolbą kukurydzy, awokado, rozgniecionymi ziarnami kukurydzy (hominy), ziemniakami, smażonymi platanami i sałatką z cebuli i pomidorów (curtido)

Hornado – wieprzowina pieczona aż stanie się miękka, następnie pieczona ponownie wewnątrz skóry świńskiej, co nadaje skórze chrupiącą konsystencję. Serwowana z hominy, nadziewanymi pasztecikami ziemniaczanymi, awokado i curtido. Stolicą ekwadorskiego „Hornado” jest Sangolquí, które znajduje się 45 minut drogi autobusem od Quito

Llapingachos – paszteciki ziemniaczane nadziewane serem, smażone aż staną się chrupkie na zewnątrz. Podawane ze jajkiem sadzonym, awokado i curtido. Aby skosztować to danie należy się wybrać do Ambato, które posiada stosunkowo nowy i piękny rynek główny

Churrasco – cienko pokrojona wołowina podawana z jajkiem sadzonym, frytkami, awokado, smażonymi platanami, ryżem i curtido

Seco de pollo/chivo/carne – gulasz z kurczaka, kozy, jagnięciny lub wołowiny wykonany z dodatkiem piwa, cebuli, pomidorów i ziół. Serwowane z ryżem i ziemniakami lub korzeniami manioku

Fanesca – gęsta zupa przygotowywana z 12 ziaren, reprezentujących 12 Apostołów. Jest to danie sezonowe, podawane w okresie Wielkanocnym

Colada morada – gęsty napój na bazie jeżyn i mąki, z owocami, podawany na gorąco lub zimno, do picia lub do jedzenia łyżką. Zazwyczaj podawane z guaguas de pan (bułeczka formowana i dekorowana na podobieństwo niemowlaka). Napój serwowany jest wyłącznie w czasie Święta Zmarłych (1-szy i 2-gi Listopad)

W wielu restauracjach można zjeść większość, a nawet wszystkie z wymienionych typowych dań dla Ekwadoru. Wystarczy zapytać o „comida típica”. Również na wielu targach możemy się natknąć na tradycyjne jedzenie, tuż obok świeżych owoców, warzyw i mięsa.

Główne miejsca targowe to:

Quito:
– Mercado Santa Clara
– Mercado Central

Ambato:
– Mercado Central

Guayaquil:
– Mercado Central

Cuenca:
– Mercado 10 de Agosto

 Będąc w Quito, warto zajrzeć do La Choza, znanej restauracji serwującej dania kuchni tradycyjnej.

Wszystkim smakoszom życzymy SMACZNEGO!

Reklamy

Informacje o ekwadorwyprawy

Stworzyliśmy tę stronę aby pokazać Państwu uroki Ekwadoru, piękno natury oraz kulturę jego mieszkańców. Zapraszamy w podróż w głąb tego pełnego magii kraju.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Uncategorized. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s